Consum aproape zero
Clădirile cu un consum de energie aproape zero au „etichetă verde”
Alegem electronicele și electrocasnicele funcție de clasa de consum pe care o vedem pe etichetă și este bine să facem același lucru și când este vorba despre locuințe, dacă vrem să ne asigurăm că ne vom putea permite, pe termen lung, cheltuielile casei, avertizează specialiștii Romco Rezidențial. Trendul este valabil la nivel European și vizează realizarea sau transformarea clădirilor deja construite, în construcții cu un consum de energie și cu emisii aproape zero sau zero, până în 2030.
Clădire cu emisii aproape zero (NZEB) este acea construcție care are o performanță energetică foarte ridicată, ce anulează aproape în totalitate pierderile de energie, iar pentru a-și completa necesarul utilizează energie din surse regenerabile și doar în mică măsură energie din surse convenționale.
Un astfel de model de proiect este ansamblul Romco Rezidențial din Drumul Gura Caliței nr.100, din sectorul 3, ale cărui apartamente sunt prevăzute cu panouri fotovoltaice individuale, pompe de căldură, încălzire în pardoseală, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme centralizate de aspirare, tâmplărie de calitate și izolație a pereților exterior cu vată bazaltică de 15 cm grosime.
Gândit încă din stadiul de proiect, să devină una din construcțiile-etalon la standard NZEB, ansamblul nostru, cu un regim de înălțime de P + 2+ 3 retras, dispune de apartamente cu două, trei sau patru camere având suprafețe cu mult peste media locuințelor de bloc obișnuite.
„Ne-am dorit un ansamblu ultramodern, care să ofere facilități de viitor, spațiu și intimidate celor care vor locui în cadrul lui, așa că am ținut cont de toate aceste lucruri când l-am creat. Pentru a putea asigura panouri fotovoltaice fiecărui apartament a fost nevoie de un spațiu consistent pe terasa fiecărui bloc, iar tot acest spațiu se reflectă și în suprafața vastă a fiecărui apartament. Mai mult decât atât, numărul apartamentelor din fiecare bloc a fost limitat la 16”, explică managerii Romco Rezidențial.
Conform Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor țărilor UE trebuie să dezvolte strategii de renovare pe termen lung, menite să faciliteze transformarea rentabilă a clădirilor existente în clădiri cu energie aproape zero, până în 2050.
Mai mult decât atât, cerința ZEB ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2030 tuturor clădirilor noi și de la 1 ianuarie 2027 tuturor clădirilor noi ocupate sau deținute de autoritățile publice.