Tendințe de 10
Trendul în design al lui 2024: spații adaptabile, cu elemente naturale și culori inspiraționale
Avem nevoie de încredere în culori – dar cu moderație! -, în influențele nostalgice din vremurile trecute, în elemente naturale și mai avem nevoie de ceva imaginație, pentru a putea da caselor noastre look-ul perfect în 2024.
Sunt vremuri în care moda, când e vorba despre case, se prelungește prin obiecte de calitate, piese de design clasice și elemente ușor de adaptat la spațiu și necesități, combinate într-un tot confortabil și aducător de inspirație, care să poată rezista testului timpului și să se potrivească perfect stilului tău.
Pentru a-ți ușura alegerea, am adunat laolaltă 10 tendințe de design interior numai bune pentru 2024 și anii care îi vor urma.
- Influența naturii
Frumusețea lumii natural continuă să rămână în preferințele designerilor și publicului, prin culori de pământ, lemn sau piatră naturală, așa că orice accent care ne poate conecta cu exteriorul este pe superval și anul viitor.
- Accent pe iluminat
Lumina dă senzația, de aceea e tot mai artistică și mai adaptată spațiilor cu funcții multiple, din casele noastre. De la living, la dulapul din bucătărie sau hol, toate au în dotare acea „lumină mică”, de la veioză, aromatizor sau ledurile din tavan menită să reducă factura de energie, dar mai ales să placă ochiului.
- Texturi diferite
Se spune că texturile diferite sunt mărirea și decadența în spațiile interioare, așa că nu te feri să mizezi pe ele. O canapea din material reiat, lângă un fotoliu din piele și un perete acoperit cu lambriuri pot face diferența între un spațiu ca dintr-o vitrină și unul cald și frumos, în care abia aștepți să te relaxezi.
- Alegeri durabile
Cum spuneam: cine mai schimbă mobile în fiecare an?! Nimeni, așa că produsele care arată bine, sunt rezistente sau pot fi revopsite rămân în topul alegerilor pe termen lung. Iar dacă mai găsim și un obiect creat din material reciclabile, putem spune că am contribuit puțin la sănătatea mediului.
- Arcade, după gust
Unii preferă arcadele rotunjite, altora le plac unghiurile, așa că la acest capitol e important să alegi ce ți se potrivește mai bine. Specialiștii în design spun că nu trebuie neapărat să faci șantier dacă vrei ceva curbe fluide în casă, pentru că le poți obține prin obiecte de iluminat sau de mobilier, ori cuverturi așezate într-o dezordine studiată, nu doar prin rotunjirea arcadelor.
- Neutru e mai bine
Culorile neutre rămân în tendințe, dar trebuie îndulcite cu ceva nuanțe calde, de petale prăfuite, frunze străvezii sau galben pai revigorant. Pentru îndrăzneți merg, însă și accentele tari, care accentuează idea de modernism pe care mizează locatarii apartamentului.
- Gresie decorativă
Gresia decorativă este una din tendințele-top pentru obținerea contrastului dintre piatră, tapet sau lemn, așa că alegerile pot varia de la piatră-piatră, până la travertin sau atemporala marmură.
- Ceva vechi, ceva nou
Dacă ai o piesă de mobilier de la bunici sau de la vreun colecționar de pe olx, este momentul perfect să o scoți în evidență, alături de mobilierul care miroase a nou. Ce vei obține? Un plus de familiaritate în colțul tău de relaxare, inventivitate și admirație pentru o piesă remarcabilă și autorul ei necunoscut.
- Culoare pe perete
Pereții accent sunt cool, dacă sunt făcuți cu stil și se integrează în decorul general. Pot fi colorați în cea mai nouă culoare Pantone a anului, sau pot fi acoperiți cu tapet ori cu o pictură remarcabilă. Totul este să ai încredere în alegerea respectivă.
- Făcute cu mâna ta
Știm, poți crede că nu te descurci să realizezi chiar tu o piesă de décor wow, dar ai încredere, pofta vine mâncând! Spre exemplu, crezi că ți-ar fi atât de greu să transformi o măsuță de cafea din sufrageria veche a bunicii, acoperind-o cu sute de capace de bere, modele diferite, îndreptate cu un ciocan? Sau ce zici de o veioză făcută din casetele vechi pe care nu mai ai unde să le asculți?