Rigips în culori
Tu știi „codul culorilor” rigipsului? Dar istoria lor?
Par o invenție a vremurilor moderne, dar sunt doar o variantă îmbunătățită a creației a doi vizionari, care au trăit în Marea Britanie a secolului XIX, Augustin Sackett și Fred Kane.
Placa numită „sacket board” a început să fie fabricată în 1888, în Rockester Kent, dar abia câteva zeci de ani mai târziu, în perioada 1910-1930 se poate spune că a evoluat spre imaginea din prezent, pe care o știm cu toții. Atunci, fețele plăcilor au început să fie acoperite cu hârtie groasă, marginile au devenit rotunjite și rezistența mai mare. Pe parcurs, a apărut și așa-numitul sheetrock, un model care asigura rezistență la instalare și la foc.
De atunci s-au schimbat multe în privința aspectului, dimensiunilor și caracteristicilor plăcilor, funcție de destinația lor, iar atributele fiecărui tip de rigips au început să fie semnalate de culoarea stratului de hârtie de la suprafață. Astfel, se disting patru tipuri uzuale de plăci de rigips:
Albe – sunt primele apărute la noi si sunt utilizate cu precădere pentru pereții despărțitori uzuali, care nu sunt expuși la umezeală. Acestea sunt cele mai accesibile din punct de vedere al prețului și cele mai ușoare.
Verzi – au fost întotdeauna alese pentru băi și bucătării, însă nu de puține ori sunt utilizate și la separarea sau la placarea pereților unor camere care nu sunt neapărat expuse la umezeală, fiind alese doar pentru că sunt mai dense și mai de încredere decât cele albe.
Mov – au apărut ceva mai recent în oferta magazinelor de bricolaj, dar au fost adoptate rapid de către cei care și-au dorit un perete care să asigure o izolație fonică ceva mai bună decât cea oferită de plăcile albe și verzi. Desigur, acestea sunt și foarte dense, grele și sunt armate pe interior.
Roz – chiar dacă aparent le diferențiază de celelalte doar culoarea, acestea sunt plăci rezistente la foc și sunt preferate pentru placări sau construcție de pereți despărțitori în bucătării și în mansarde din lemn. Produsele sunt foarte dense și au în interior armătură cu fibră de sticlă.
Pentru noi, plăcile de rigips sunt un ajutor important în amenajarea spațiilor interioare ale apartamentelor aflate în construcție, în Drumul Gura Caliței nr.100, din sectorul 3 al Bucureștiului, cu ajutorul lor realizând finisaje de cea mai bună calitate în băi, bucătării, spații de locuit sau de depozitare.