Fără centrale pe gaz
Panourile fotovoltaice și pompele de căldură bat centralele pe gaz
Centralele de apartament pe gaz vor fi interzise, mai devreme sau mai târziu, iar acest lucru va afecta doar pe termen lung, modul în care cei care locuiesc la bloc și care au căutat o alternativă la termoficarea defectuoasă în sistem centralizat își vor încălzi locuințele.
„Mulți vor prefera să folosească în continuare instalațiile pe gaz, cel mai probabil plătind o suprataxă anuală, iar interdicția, fie ea și impusă la nivel european, va putea opri montarea acestor centrale doar începând din acel moment, nu și retroactiv”, a explicat Florin Stoica, manager de proiect în cadrul Romco Rezidențial .
Pentru majoritatea proprietarilor de apartamente dotate cu centrală pe gaz, montarea unor panouri fotovoltaice individuale, care să poată acoperi măcar parțial consumurile unei eventuale centrale electrice sau ale unei pompe de căldură este imposibilă, având în vedere suprafața insuficientă a acoperișurilor imobilelor, comparativ cu numărul apartamentelor dintr-un bloc.
Mai mult decât atât, nici montarea unei centrale de bloc nu va reprezenta o soluție viabilă, având în vedere costurile extrem de mari ale unei astfel de instalații și indisponibilitatea proprietarilor de a susține din propriile bugete o astfel de investiție.
„Prin proiectul pe care îl dezvoltăm, în prezent, în Drumul Gura Caliței nr.100, din sectorul 3 ne-am propus de la început ca proprietarii apartamentelor din cel mai nou ansamblu Romco Rezidențial să nu se confrunte cu astfel de probleme, așa că arhitecții au gândit apartamente cu suprafețe generoase, care să ofere spațiul necesar montării de panouri fotovoltaice individuale. În plus, locuințele dispun de pompe de căldură pentru încălzirea eficientă pe timp de iarnă, de aparate de aer condiționat, pentru climatizarea din sezonul cald și de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură”, a explicat reprezentantul Romco Rezidențial.