varul ora de constructii
Varul pare banal, dar are o superinstorie în contrucții
Nu ne-am extins în Santorini, ci doar am ales o fotografie care are legătură cu #oradeconstructii din această săptămână, în care povestim despre un material vechi cât piramidele egiptene, care a reușit să treacă testul timpului și să se transforme continuu, fiind încă prezent în domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare.
VARUL, pentru că despre el este vorba, se spune că era folosit de egipteni în jurul anului 4000 î.Hr., pentru tencuirea piramidelor, iar ceva mai recent, prin preajma anului 25 î.Hr., ar fi apărut și primele „rețete” ale amestecurilor de mortar cu var.
Mult mai recent față de acele vremuri, cei care am avut bunici la țară l-am văzut folosit la văruirea caselor și a pomilor, primăvara sau la prepararea carbitului – n.r.: carbitul se numește științific carbură de calciu și a fost preparată pentru prima dată în 1892, într-un cuptor cu arc electric, dintr-un amestec de var și cocs, după o rețetă a chimistului german Friedrich Wohler folosită și astăzi – pentru „tunurile” improvizate, cu ajutorul cărora erau puși pe fugă porcii misteți, din zona câmpurilor cu recolte sau erau alungate ciorile din vii sau de pe plantațiile de pepeni.
În prezent, în zonele rurale din România este folosit în continuare pentru protejarea pomilor de dăunători, sub formă de lapte de var, obținut din dizolvarea varului în apă, dar și pentru văruirea pivnițelor, pentru ca acestea să nu fie afectate de mucegai.
În Grecia, însă casele cu ferestre albastre și pereți vopsiți complet alb, cu var, precum cele din Santorini, care pot fi admirate în imaginea care ilustrează această postare și provoacă dor de ducă la acest început de weekend, au devenit simboluri naționale.
Lăsând gândurile de vacanță și revenind la domeniul nostru, al construcțiilor, reamintim câteva din utilizările actuale ale varului:
– Este inclus în material primă pentru cărămizi, deoarece creează o aderență ridicată.
– Este un bun liant, așa că face parte din compoziția mortarului de var realizat din cele mai vechi timpuri, prin amestecarea varului stins cu nisip. Varul calcic hidratat, spre exemplu, oferă produsului final impermeabilitate, rezistență și lucrabilitate, creând totodată un climat mai sănătos în încăperile respective.
– Dacă era nevoie de încă o calitate a varului, vă mai spunem doar că e un produs 100% natural, de origine minerală, cu amprentă de carbon aproape de zero.