Nivelă cu bulă
Tu știi cine a inventat polobocul sau nivela?
Lucrăm în contrucții și asta ne ocupă cea mai mare parte din timp, dar ne amintim din când în când, să mulțumim cuiva, de cele mai multe ori necunoscut, pentru unul din instrumentele care ne ușurează munca.
Iar acel „să-i dea Dumnezeu sănătate cui a inventat…” nu se îndreaptă către cei care au creat echipamente performante și scumpe, ci unelte de bază, care au rămas fidele formei și principiilor de la începuturi.
Un astfel de instrument este NIVELA cu bulă sau cu bule, cunoscută și ca POLOBOC, CUMPĂNĂ sau DREPTAR, pe care o știe oricine a vrut să verifice cât de drept este un stâlp de gard, un perete sau o podea, iar cei mai mulți dintre noi o avem în casă sub diferite forme, așa că am pornit pe urmele ei, în stil modern, 100% online.
Călătoria ne-a condus departe în timp, în Franța lui 1661, într-un manuscris vechi al omului de știință Melchisédech Thévenot, care a fost primul inventator al nivelei cu bulă, care indică dacă o suprafață este perfect orizontală sau verticală și care a trecut testul vremii fiind folosită acum de constructori, zugravi, dulgheri, topografi, fierari, fotografi etc.
La baza invenției a stat un tub din sticlă umplut aproape complet cu alcool (acesta are o vâscozitate scăzută și permite bulei să parcurgă rapid tubul și să se așeze cu precizie la suprafața sticlei), marcat la mijloc pentru a indica poziția bulei de aer și montat pe o riglă din piatră. Așa e că nu este departe de nivelele pe care le știm cu toții și că acest principiu simplu ne salvează de multe ori de la greșeli de construcție?