Home tips – partea a II-a
Treci de la planuri la fapte, pentru o viață mai bună, acasă!
Am promis 10 rezoluții pentru casă și iată-ne cu a doua serie de cinci tips-uri, de la 6 la 10, numai bune de făcut viața și mai frumoasă, acasă, în 2023. Alegeți din ele ce vi se potrivește, pentru că avem ponturi care pornesc de la organizare și ajung până la planificarea cheltuielilor!
#Rezolutia6: Organizează-ți spațiul!
A scăpa de dezordine este o necesitate. De fapt, este cel mai bun și mai ieftin mod de a te simți mai bine în propria casă. Tocmai de la acest principiu a pornit și acest Minimalism, care a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, în materie de design și despre care specialiștii noștri spun că nu înseamnă să ai puține lucruri sau obiecte de mobilier, ci constă tocmai în arta de a ascunde cât mai mult din aceste lucruri, cu intenția de a crea spațiu și senzația că totul este ordonat și organizat.
Desigur, actul în sine poate părea destul de copleșitor, pentru cineva cu un program încărcat, dar vă asigurăm că doar începutul e greu. Acesta este motivul pentru care am cosiderat că organizarea spațiului în care locuim poate intra pe lista de rezoluții pentru acest an, mai ales că este o temă de rezolvat pe termen lung.
Pe scurt, a-ți menține spațiul organizat se rezumă practic la două lucruri, de care trebuie să te ții permanent: primul este să scapi periodic de orice lucruri pe care nu le folosești des sau nu îți plac deloc, iar al doilea este să aduci în casă doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie.
Crearea de spațiu suplimentar pentru depozitare este o altă modalitate de a menține casa organizată, dar și așa primele două obiceiuri trebuie respectate obligatoriu, dacă vrem ca spațiul suplimentar să nu se umple cu lucruri pe care nu le folosim și să fie accesibil și ordonat. Deci anul acesta, ce zici îți folosești imaginația pentru a crea un pic mai mult spațiu, fără a cheltui prea mulți bani și folosind doar ce ai?
În ce ne privește, noi am alocat din start astfel de spații de depozitare, în toate apartamentele pe care le construim în Drumul Gura Caliței nr.100, din sectorul 3 al Capitalei.
#Rezolutia7: Petreceți timp împreună pentru proiecte de îmbunătățire a locuinței
Proiectele de îmbunătățire a locuinței trebuie să țină cont de nevoile intregii familii, de aceea, înainte de luarea unor decizii privind reamenajarea este necesar să petreci ceva timp împreună cu ceilalți membri ai familiei sau cu partenerul/ partenera, pentru a avea siguranța că noul plan va crea pentru toți acel ”ACASĂ” visat.
Aceasta este, credem noi, o altă rezoluție importantă pentru acest an, în materie de locuință. Astfel de proiecte comune nu doar că îți vor îmbunătăți spațiul de locuit, dar te vor ajuta să petreci mult timp de calitate împreună, ca familie, în care să poți descoperi pasiunile, necesitățile și visurile celor dragi.
Și ce ar fi mai potrivit de făcut împreună, când e vorba despre reamenajare, decât niște mici proiecte de bricolaj, funcție de buget și de ideile pe care le aveți, lucrări care să devină semnătura voastră comună de acasă. Desigur, dacă nu prea sunteți genul îndemânatic, nu e nevoie să vă cheltuiți timpul, banii și energia în zadar. Puteți opta pentru un proiect eco, alegând, spre exemplu, ca fiecare să achiziționeze o plantă preferată sau un obiect de decor care să fie al lui și doar al lui.
#Rezolutia8: Faceți-vă calculele corect în privința cheltuielilor
Stăm bine la teorie, chiar și atunci când e vorba despre planificarea cheltuielilor casei, dar practica ne omoară. Vestea bună este că acesta ar putea fi anul în care în sfârșit ne facem bine calculele pentru plățile din fiecare lună și, de ce nu, pentru cele de pe parcursul întregului an.
O listă amplasată într-un loc accesibil sau completarea sumelor necesare pentru o anumită plată, într-o agendă datată pe care o folosești zilnic, te pot ajuta să îți stăpânești impulsul de a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie și de a evita, în general, cheltuirea excesivă.
Finanțiștii spun că împărțirea ideală a bugetului lunar/ câștigului ar trebui să arate așa:
*5% în contul taxelor și impozitelor
*50% pentru cheltuielile familiei
*20% puși deoparte, sub formă de economii
*25% cheltuiți pentru a ne bucura de viață.
Așa-i că ar fi ideal să ne putem ține de acest buget și să nu mai ajungem să ne împrumutăm sau să avem portofelul gol cu o săptămână înainte de salariu? Important este să încercăm să o facem, în fiecare lună, chiar dacă în luna precedentă poate nu ne-a ieșit ca la carte, astfel încât la finalul anului să ne minunăm de câți bani am reușit să strângem pentru o nouă vacanță sau pentru alte lucruri pe care le avem în plan.
Acum nu că ne lăudăm, dar nu putem să nu ne gândim cât de mult vor susține noile noastre blocuri aflate în stadiu avansat de construire (din ansamblul Romco Rezidențial, din Drumul Gura Caliței nr.100, sector 3), tot acest efort de bugetare a cheltuielilor și economiilor, având în vedere faptul că toți cei care vor locui aici se vor bucura de energie electrică din surse regenerabile, de pompe de căldură și încălzire prin pardoseală, sistem de ventilare cu recuperare de căldură sau sistem centralizat de aspirare, acestea din urmă alimentate de panourile fotovoltaice individuale de care va dispune fiecare apartament. Dacă vreți să aflați mai multe despre aceste locuințe ale viitorului, vă așteptăm pe romcorezidențial.ro sau la sediul nostru.
#Rezolutia9: Creează un sistem pentru a-ți menține casa curată!
E posibil ca o parte dintre prietenii noștri să fie deranjați după această nouă rezoluție legată de casă, dar ne asumăm riscul, pentru că suntem convinși că le va trece repede, mai ales când vor înțelege faptul că această propunere va fi în beneficiul întregii familii și, bineînțeles, al casei. Pentru că, nu-i așa, toată lumea iubește să locuiască într-o casă curată, dar aproape toți locuitorii acesteia se tem de actul de curățenie în sine. Partea bună este că un plan solid menit să mențină casa curată ar putea fi cel mai bun target de atins în anul acesta.
Poate fi vorba despre un plan zilnic, săptămânal sau chiar lunar, în care să fie implicați toți cei din casă. Cel mai simplu este să vă concentrați pe un anumit tip de curățare la un moment dat. Spre exemplu, puteți șterge într-o zi geamurile și oglinzile, apoi, în zilele următoare puteți aspira, sterge praful, spăla rufe etc. În acest caz e neapărat necesar ca toată lumea să știe unde se află soluțiile, ustensilele de curățare sau pungile noi, pentru coșul de gunoi.
De asemenea, ca să încheiați toată curățenia într-o zi, împărțiți munca de curățenie cu toți membrii familiei, alegând pentru aceasta o singură zi pe săptămână. Unii dintre ei pot aspira și șterge praful, în timp ce alții pot curăța baia, bucătăria sau măcar propria cameră.
#Rezolutia10: Fă-ți casa și mai primitoare!
Seria rezoluțiilor începutului de an se încheie cu: trucuri pentru o casă primitoare.
Așa cum v-am obișnuit, suntem atenți și de data aceasta la cheltuieli, de aceea propunerile pe care le facem nu vor fi deloc păguboase pentru bugetul familiei, dar vor fi o bucurie pentru momentele de relaxare de la finalui programului de școală sau de serviciu.
Și, chiar dacă poate părea greu de crezut, o casă mai prietenoasă crește șansele de timp petrecut împreună, conversație și conexiune reală în familie. Este nevoie doar de puțină rearanjare și de câteva actualizări la capitolul decoruri.
Spre exemplu, camera de zi, nucleul în jurul căruia se adună toți cei din casă, are nevoie de accente prețioase, precum câteva perne numai bune de cuibărit între ele, dar și de accesorii „calde”, precum un covor pufos sau un taburet moale pentru picioare. Nici dormitorul nu trebuie uitat, mai ales că e locul responsabil de refacerea energiei, iar aici o cuvertură moale, niște draperii opace și un difuzor cu arome liniștitoare pot face diferența între un somn de prunc și unul agitat. Pentru baie, un vas cu potpourri, o lumânare cu lavandă și o sare aromată pot schimba complet atmosfera.