Ferestrele – modul iarnă
Termopan sau nu, iarna, ferestrele au nevoie de ajustări
Nu vă vom spune că primul pas în reducerea pierderilor de energie pe timpul iernii este să țineți ferestrele complet închise, pentru că sigur faceți deja asta. Vă spunem însă că este important să verificați garniturile și etanșările ferestrelor, pentru a vă asigura că nu există spații prin care poate pătrunde aerul rece de afară, chiar și cu fereastra închisă.
Ca să verificați acest lucru puteți deplasa în jurul perimetrului ferestrei o lumânare aprinsă – desigur, fără a o apropia prea mult de toc sau de vreo perdea! – pentru că mișcarea sau, mai rău, stingerea flăcării poate fi cel mai bun semn că fereastra are nevoie de un sistem de etanșare mai eficient. Același test poate fi util și în cazul tocurilor vechi, din lemn, în care pot apărea fisuri sau mici goluri. În aceste cazuri banda adezivă sau chitul (în cazul fisurilor) pot face diferența între risipă și conservare de energie termică.
Dacă și după aceste ajustări ai senzația că vine rece dinspre fereastra închisă, poți înlocui perdelele de vară cu draperii mai groase, care pot contribui, de asemenea, la păstrarea căldurii în casă. Nu uita, însă ca ziua să le strângi spre marginea laterală a ferestrei, pentru a permite luminii și căldurii să intre în încăpere.
În cazul tâmplăriei din PVC sau aluminiu, așa cum am descris și anul trecut, reglarea se face prin schimbarea poziției șurubului aflat pe cantul ferestrei, în dreptul sistemului de închidere. Proba se poate face și în acest caz, cu ajutorul lumânării aprinse, având în vedere faptul că în modul vară, aerul va putea pătrunde printre fereastra mobilă și toc.