Știai că…ruleta
Ruleta, 94 de ani de la creație la unealta de azi
Știați că, la început, a fost ca un centimetru de croitorie, cu carcasă, apoi banda gradată s-a transformat într-o fâșie metalică mult mai asemănătoare cu cea pe care o folosim azi? Mult mai târziu, banda a devenit retractabilă, iar și mai târziu a fost prevăzută cu sistem de blocare, pentru utilizarea cu o singură mână.Vorbim despre ruleta de măsurat care este nelipsită din orice trusă de unelte și pe care vă invităm să o „cunoașteți” mai bine la #oradeconstructii Romco Rezidențial.
De 94 de ani a avut nevoie ruleta, pentru a evolua de la felul în care a fost creată, în anul 1869, de Alvin J. Fellows din Connecticut (SUA), până la produsul utilizat pe scară largă și în zilele noastre. Creatorul acestei idei a obținut atunci primul brevet pentru un instrument de măsură într-o carcasă circulară.
După 50 de ani, în 1919, inventatorul Hiram A. Farrand a reușit să ducă mai departe creația lui Alvin J. Fellows și să realizeze o ruletă asemănătoare cu cea pe care o folosim astăzi, brevetându-și lucrarea abia în 1922. Datorită succesului pe care l-a avut noul sistem în rândul dulgherilor, între anii 1922-1926 ruletele au ajuns să fie produse în serie.
Succesul invenției a urcat încă o treaptă, în 1931, când compania Stanley a cumpărat drepturile pentru producția ruletei de la Hiram A. Farrand, angajând și inventatorul să lucreze sub acest brand. Așa a apărut pe piață, în 1938, primul model de ruletă cu sistem de blocare, dar fără sistem de retragere, iar în 1956 ruleta Stanley cu sistem de retragere a benzii, care este considerată și prima ruletă modernă.
Sistemul de blocare PowerLock, care a permis utilizatorului, pentru prima dată, să extindă lama ruletei și apoi să o fixeze în poziție, cu o singură mână a fost brevetat însă abia în 1963.
Ce s-a mai schimbat de atunci în materie de măsurători, e altă poveste, cu fascicule laser și display-uri electronice, dar pe aceasta v-o spunem altă dată.