Home tips – partea I
5 rezoluții numai bune ca temă pentru ACASĂ
Fiecare început de An Nou aduce noi promisiuni și rezoluții care „de data aceasta vor fi urmărite atent și împlinite”, fie că este vorba despre mersul la sală, renunțarea la fumat, mai mult timp petrecut cu familia, o casă nouă ori una reamenajată. Noi îți dorim să reușești tot ce ți-ai propus și chiar mai mult, iar dacă te putem susține, o vom face cu mare drag, cel puțin în privința casei, locul din care pornesc toate lucrurile bune din viața noastră. Și începem cu o serie de 10 rezoluții, realizate împreună cu specialiștii Romco Rezidențial, care ne pot ajuta pe fiecare dintre noi să creăm un mediu plăcut și sănătos, să avem costuri mai mici și să fim în siguranță. Iată primele 5 dintre acestea:
Rezoluția 1: Reducerea consumului de energie
Poate ți se pare că se vorbește prea mult pe tema asta, dar te asigurăm că nu are ce să fie rău dacă faci acest lucru, pentru că, până la urmă, reduci cheltuielile și conservi resursele planetei.
Desigur, trecerea la energia verde este cea mai bună modalitate de a face din acest an unul cu adevărat remarcabil, dar dacă montarea de panouri fotovoltaice nu este posibilă, chiar și oprirea risipei poate face diferența, în câțiva pași simpli: învață să reciclezi separând corect deșeurile, nu uita să stingi luminile când nu le folosești și nu lăsa apa să curgă degeaba la baie sau la bucătărie!
Rezoluția 2: O bucătărie sănătoasă și prietenoasă
Bucătăria este locul în care familiile se adună împreună, în jurul mesei, la bucurie ori la tristețe și este primul refugiu liniștit după studii, muncă și alergătură, așa că trebuie să fie, pentru fiecare dintre noi un loc sănătos, din toate punctele de vedere. Dacă până acum nu ți-ai stabilit nicio rezoluție gândindu-te la acest spațiu, este timpul să o faci! Pentru că bucătăria nu este doar despre gătit, ci și despre conectare, așa că trebuie să fie un spațiu plăcut din punct de vedere vizual, accesibil și familiar pentru toți ai casei, în care masa să fie o plăcere și o bucurie, în fiecare zi. Nu în ultimul rând, camera trebuie să fie curată și organizată, o adevărată „bancă” de ingrediente sănătoase și hrănitoare, fără alimente uitate în frigider sau pe rafturi, cu termene de valabilitate expirate.
Rezoluția 3. Aer curat în toată casa
Calitatea aerului din interiorul casei este unul dintre cei mai importanți indicatori ai sănătății fiecăruia dintre noi, mai ales că, așa cum se știe, expunerea prelungită la aerul poluat poate duce la boli respiratorii cronice, boli de inimă și cancer pulmonar. Iar dacă în privința aerului din exterior lucrurile nu depind întotdeauna de noi, putem avea grijă ca măcar în acea jumătate de zi pe care o petrecem acasă, aerul din interior să fie fără contaminanți precum praful, polenul și sporii de mucegai. Cele mai multe probleme la acest capitol pot apărea iarna, când cei mai mulți oameni preferăm să țină ușile și ferestrele închise tot timpul, pentru a evita pierderile de căldură. În astfel de cazuri, cele mai bune soluții sunt sistemele de ventilare cu recuperare de căldură, de genul celor montate de noi în toate apartamentele din noul ansamblu Romco Rezidențial din Drumul Gura Caliței nr.100, sector 3, care înlocuiesc permanent aerul din locuință cu aer proaspăt, filtrat și ușor încălzit.
Dacă investiția într-un astfel de sistem inteligent nu vă este accesibilă, aerisirea trebuie să devină un obicei obligatoriu, de cel puțin două ori pe zi.
Rezoluția 4. Lucrurile durabile fac viața mai ușoară
Anumite obiecte și materiale, care necesită întreținere redusă și sunt durabile, ne fac viața mai ușoară. Spre exemplu, becurile LED, despre care s-a vorbit tot mai mult în ultimii ani au o durată de viață despre care se spune că poate depăși chiar și 18 ani, chiar dacă sunt folosite timp de 3 ore în fiecare zi. La fel de rentabili sunt și acumulatorii, pe care îi putem reîncărca de sute de ori, fără să producem vreuyn deșeu. Mai mult decât atât, pentru un aer de noutate dat locuinței, dulapurile vechi, din lemn masiv pot fi transformate în adevărate piese de design cu doar câteva operațiuni care nu necesită angajarea unui profesionist și presupun costuri nesemnificative: o rolă de șmirghel fin, o vopsea în nuanța dorită și un lac incolor pe bază de apă. De asemenea, în casele în care lumina nu este suficientă pentru plantele naturale, cele decorative, din materiale artificiale pot fi decorul visat și nu presupun îngrijire atentă, ci doar o curățare periodică.
Rezoluția 5. Siguranța înainte de toate
Casa poate arăta minunat și poate fi bine organizată, dar e important să ofere și siguranță în cazul unui potențial risc de incendiu, sănătate sau securitate. Astfel, pe le lângă instalarea unui detector de incendiu, e bine să avem și un sensor de gaz, care să ne poată avertiza în cazul detectării unei cantități prea mari de monoxid de carbon. În plus, pentru siguranța antiefracție pot fi montate sisteme de alarmă la ferestre și uși, precum și camera de supraveghere, în zonele de acces în locuință.