Prețurile apartamentelor de calitate vor crește cu 14%
ARTICOL DE PRESĂ
Nici vorbă de ieftiniri! Prețurile apartamentelor de calitate vor crește cu 14%, în 2023
Prețurile apartamentelor de calitate vor crește cu 14%, în 2023, din cauza taxei pe valoarea adăugată, care va fi majorată de la 5, la 19%, conform noilor reglementări legale. Dezvoltatorii care au investit în ultima perioadă e imposibil să reducă cotațiile pe care le percep pe metrul pătrat construit, dacă nu vor să iasă în pierdere, având în vedere prețurile materialelor, ale utilităților, transporturilor și costurile manoperei, care au crescut continuu în ultimii ani și continuă să crească, susține Dragoș Răduț, managing partner în cadrul unei companii de construcții din Capitală.
„Dezvoltatorii care au în ofertă apartamente mari, cu finisaje de top, surse de energie regenerabilă sisteme de izolație eficiente și încălzire în pardoseală, care costă, în prezent, până la 140.000 de euro, vor adăuga practic la prețurile actuale încă 14%, pentru a putea ajunge la TVA de 19%. Motivele sunt cât se poate de evidente pentru oricine a urmărit evoluția prețurilor materialelor de construcții în ultimii ani și în prezent, costurile transportului, utilităților și mâinii de lucru, care au suferit, de asemenea, modificări importante. Cu toții ne-am dorit salarii mai mari, iar acest lucru s-a întâmplat și în cazul lucrătorilor în construcții. Și în domeniul finanțărilor, nimic din ce era valabil în urmă cu trei-patru ani, în materie de construcții nu mai este la același nivel”, a afirmat Dragoș Răduț.
Specialistul în construcții al Romco Rezidențial susține că temperarea apetitutului pentru achiziția de locuințe a survenit ca urmare a majorării costului creditelor imobiliare, după creșterea ROBOR la circa 8,5% și a IRCC, la 2,65%. „Din cauza acestor majorări, o rată pentru un credit imobiliar, în valoare inițială de 1.600 de lei, a ajuns chiar și la 2.200 de lei, diferență destul de greu de suportat pentru mulți dintre cumpărători”, a exemplificat constructorul, adăugând că scăderea numărului lucrărilor de construcții este rezultatul firesc al majorării dobânzilor bancare.
Potrivit celui mai recent comunicat al Institutului Național de Statistică, în privința lucrărilor de construcții realizate în luna iulie a acestui an, s-a înregistrat o scădere brută cu 7%, față de luna iunie a acestui an, reducere evidențiată mai ales în cazul lucrărilor pentru construcții noi. Spre deosebire de lucrările de reparații capitale, lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 5%, în iulie, față de iunie 2022.
Luând în considerare perioada 1.01-31.07 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, însă volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 4,7%. Pe elemente de structură, creșteri au avut loc la lucrările de întreținere și reparații curente (+12,3%), lucrările de construcții noi (+3%), cu precădere la clădirile nerezidențiale și nesemnificativ la lucrările de reparații capitale.
„Acesta este momentul celor care au economii în bani și vor să le pună la adăpost de inflație, pe termen lung, investind în imobile ale viitorului, care le pot acoperi aproape integral necesarul de consum din surse proprii de energie regenerabilă sau în imobile cotate la cinci stele. Aceste locuințe nu se vor devaloriza niciodată, pentru că pot deveni surse importante de venit pasiv, pentru orice familie. Din păcate, peste mai puțin de trei luni prețurile acestora vor crește cu încă 14%, din cauza majorării TVA. Ca să vă dau un exemplu, un apartament cu trei camere, de circa 110 mp, care costă în prezent 139.000 de euro + 5% TVA (145.950 euro), va costa, de la 1 ianuarie 2023, cu 19.460 de euro mai mult, adică 165.410 euro cu TVA”, estimează Dragoș Răduț.